Fonksiyonel antrenmanlar, vücudun işlevselliğini hedefleyen hareketlerden oluşan bir antrenman türüdür. Bu çalışmalar, tüm vücuda yönelik hareketleri kapsayan ve bunları arka arkaya yapmanıza yönelik, farklı yoğunlukta ve sürede tamamlanan programlardır.
Bir fonksiyonel egzersiz programı; fırlatma, çekme, itme, kaldırma, çömelme, sıçrama hareketlerini değişik sıralarda, farklı sayılarda ve zorluklarda bir araya getirir. Zorluk seviyesi de kademeli olarak yükselen bu egzersiz programları sayesinde sporcular daha hızlı, daha esnek, daha dengeli ve daha dayanıklı hale gelir. Sporcunun kasları arasındaki uyum artar ve hareketler gittikçe daha koordinasyonlu olarak yapılır hale gelir ve tabii ki sakatlık riski de aynı oranda azalır.
Fonksiyonel Egzersiz Programı için Spor Altyapısı gerekli midir?
Bu egzersizler kişinin yaptığı spor geçmişine, o anki kondisyonuna, esneklik ve kas gücüne bakılarak özelleştirilebilir. Her fonksiyonel egzerisizin farklı zorluk düzeylerinde değişen kombinasyonu olacaktır. Yeni başlayanlar için bu programlar vücut ağırlıklarıyla sınırlı sayıda kombinasyondan oluşan şekilde hazırlanmalıdır. İleri seviyede olanlar için de daha değişik hareketlerle, ağırlık kullanarak, sabit olmayan zeminlerde çok daha fazla tekrar sayısı ile hazırlanabilir.
Fonksiyonel Egzersiz ve Fitness Arasındaki Fark Nedir?
- Fonksiyonel egzersizde en basit hareketi yapmak için değişik kas grupları bir arada çalışır. Bazı kaslar gerilir bazıları gevşer, bazıları rotasyon yapar, eklemler ve tendonlar buna göre şekil alır. Makinalarla yapılan vücut geliştirme hareketleri, senkronize olarak çalışması gereken bu kas gruplarını birbirlerinden ayrı olarak güçlendirir.
- Fonksiyonel egzersizler hayatın içindeki gibi doğal akışında yapılır ve bütün kasların doğru oranda, doğru sırayla çalışması sağlanır.
- Kaslarınızı birbirinden ayrı şekilde çalıştırdığınız zaman, vücudunuzdaki kas simetrisini kaybedebilirsiniz.
- Güç kullanımı için gereken kas asimetrisi çok daha büyük sorunlar yaratabilir. Eğer sağ ve sol bacaklarınızın esnekiği farklıysa, yürürken bile bir bacağınıza daha fazla yük bindirirsiniz ve zamanla sorun yaşarsınız. Uzun vadede tendonlarınıza, ayak kaslarınıza ve omurganıza yük bindirir ve asimetriyi iyice arttırırsınız. Duruşunuz da öne, arkaya ya da yanlara doğru kayabilir.
Fonksiyonel Egzersiz Neler Olabilir?
- Şınav, barfiks, dips, squat gibi vücut ağırlığıyla yapılan doğal akışında yapılan hareketler
- Kum torbası, halat, tekerlek gibi ekipmanlarla yapılan tüm vücudun çalışmaya dahil olduğu hareketler
- Dumble, kettlebell gibi özel ekipmanlarla yapılan, belirli kas gruplarına odaklanan güçlendirici hareketler.
- Direnç ve elastik bantlar gibi ekipmanlarla yapılan, esneklik ve genel stabilizasyonu arttıran hareketler.
- Plank gibi, core bölgesinin gücünü ve stabilizasyonunu arttıran statik hareketler.